بیماری های قارچی

کمپوست سیاه

عامل بیماری pythium oligandrum, pythium hydnosporum

قبل از پخش خاک پوششی، بسیاری از پرورش دهندگان قارچ لکه هایی را در کمپوست به رنگ سیاه در اندازه ها و شکل های مختلف دیده اند به طوری که در این لکه ها میسلیوم قارچ رشد نکرده است. تحقیقات آزمایشگاهی بر روی کمپوست این نواحی، نشان داده است که این لکه ها با انواع مختلفی از کپک پیتیوم پوشیده شده اند. مشخص شده است که مشکل زمانی ایجاد می شود که اسپورهای این قارچ قبل از بذر زنی و یا  در طی بذر زنی همراه میسلیوم قارچ به داخل کمپوست راه پیدا میکند. این کپک که از طریق خاک منتقل می شود، میتواند در زمان کشت محصول غله یا هنگام نگهداری بسته های کاه روی زمین، کاه و کلش را آلوده سازد. در نواحی از کمپوست که آلوده با کپک سیاه هستند، مقدار زیادی نیتروژن یافت شده است. محققان اعتقاد دارند که این موضوع به علت توزیع ناهمگن مواد تامین کننده نیتروژن در کمپوست می باشد. اما هنوز روشن نیست که آیا لکه های حاوی نیتروژن بالا، رشد میسلیوم قارچ خوراکی را محدود میکنند و یا اینکه رشد کپک پیتیوم را تحریک می نماید (شاید هم هر دو را). عامل دیگری که برای رشد و توسعه این کپک مطلوب است رطوبت بیش از حد کمپوست می باشد.

برای جلوگیری از ظهور و انتشار کپک پیتیوم رعایت نکات ذیل ضروری است:

1)      باید از آلوده شدن کاه و کلش با خاک جلوگیری کرد، بسته های کاه می بایست بر روی یک سطح بتنی انبار شوند.

2)      مقررات بهداشتی در زمان تخلیه کمپوست پاستوریزه و نیز در زمان بذر زنی می بایست رعایت گردد.

3)      مواد تامین کننده نیتروژن می بایست تا حد امکان به صورت یکنواخت در کمپوست توزیع شوند.

4)      یک رطوبت ثابت و متعادل برای کمپوست می بایست تامین گردد.