ردهبندی علمی قارچ شیتاکه (آلکسی پولوس و همکاران، 1996)
ردهبندی علمی قارچ شیتاکه (آلکسی پولوس و همکاران، 1996)
فرمول تهیه کمپوست مصنوعی قارچ خوراکی دکمه ای به شرح جدول ذیل می باشد
پیندهی بیش از حد
:دلایل
شرایط نامطلوب در زمان پین دهی برای نژادهایی
که به آسانی تولید پین میکنند
اختلال در رژیم پیندهی یعنی کاهش ناگهانی در
دمای هوا و کمپوست
ضخامت کم خاک پوششی
پینهای در حال مرگ
:دلایل
از بین رفتن نژاد
سطح بسیار بالای رطوبت
بالا بودن بیش از حد دما در سالن
کمبود هوای تازه و سطح بالای دی اکسید کربن
کمبود مواد معدنی
مقدار ناکافی رطوبت در خاک پوششی
آبیاری بی موقع (خیلی زود)
شرایط آب و هوایی نامناسب پس از آبیاری (تشکیل قطرات آب روی پینها)
بیماری ویروسی
طغیان آفات (مگسها و نماتدها) و بیماریها
رافلینگ(Ruffeling) : بعد از گذشت 5 تا 7 روز از مرحله خاک دهی وقتی مقدار میسلیوم در خاک به حدی رسید که احتمال اختلال در انتقال آب آبیاری از خاک به کمپوست وجود داشت و یا تخلخل آن به هم خورده باشد اقدام به خراش دادن خاک می کنیم که اصولا به دو صورت عمیق و سطحی صورت می گیرد. در صورتی که مقدار میسلیوم رشد زیادی در خاک پوششی داشته باشد اقدام به رافلینگ یا همان خراشدهی عمیق می کنیم. ودر صورتی که مقدار آن کم باشد از خراشدهی سطحی استفاده می کنیم که اصطلاحا به آن اسکرچینگ می گویند.
اما هدف از رافلینگ:
بهتر است روز قبل از رافلینگ رطوبت خاک را با آبیاری دقیق تامین کنیم. بایستی مراقب باشیم که خاک را زیاد مرطوب نکنیم چرا که در ایجاد ساختمان و میکروکلیما دچار مشکل می شویم.
برای رافلینگ در سالن های سنتی از این کار توسط دست انجام میشود و یا از ابزاری مخصوص که بین قارچ کاران به نام شن کش معروف شده استفاده می کنند. در سیستم پیشرفته و قفسه ای مانند سالن های فاز جدید قارچ ملارد از دستگاه مخصوص به نام رافلر استفاده می شود.
تشخیص زمان دقیق رافلینگ باید به درستی انجام گیرد چرا که کیفیت محصول ما در مراحل بعدی بیش از همه چیز به رافلینگ بستگی دارد.
باید در زمان رافلینگ موارد بهداشتی را با دقت تمام اجرا کرد چرا که حساس ترین زمان مرحله پرورش از نظر آسیب پذیری به عوامل بیماری زا این مرحله می باشد به همین خاطر بهتر است گروه عملیات با لباس کاملا تمیز و ضدعفونی شده وارد سالن شوند و در صورت امکان درب سالن در طول عملیات فقط یکبار برای ورود و یکبار برای خروج بعد از اتمام کار باز و بسته شود وسایل ابزار های کاری با فرمالین 1% ضد عفونی شده و در زمان عملیات دور فن در حد اکثر ممکن قرار گیرد.
بهتر است بعد از اتمام عملیات رافلینگ برای قوی شدن میسلیوم ها و داشتن محصولی یکدست و با کیفیت و وزین سطح خاک پوششی را 0/5 تا 1 لیتر در متر مربع آبیاری کنیم و جهت ریکاوری سریع میسلیوم سطح طبقات را با روزنامه های ضدعفونی شده بپوشانیم.
در زمان ریکاوری یا همان بازیابی میسلیوم بایستی سالن را در بهترین و دقیق ترین شرایطی رشدی برای میسلیوم نگه داریم.( دمای محیط 23.5 و رطوبت بالای 95% و CO2 بالای 10000 ppm) تا در اسرع وقت هوادهی را شروع کنیم که اصولا بهتر است روز سوم بعد از رافلینگ هوادهی انجام گیرد تا هرچه سریعتر به محصول برسیم.
در زمان بازیابی نبایستی سالن را حتی یک قطره آبیاری کنیم تا اینکه زمان شروع هوادهی که بلافاصله بعد از شروع هوادهی سالن را بایستی با آب ولرم (23درجه ) همراه سم اسپارگون آبیاری کرد. ( 0/9 گرم سم اسپارگون در یک لیتر آب در متر مربع)
لازم به ذکر است بهترین زمان تاثیر گذاری سم اسپارگون 9 روز بعد از خاکدهی می باشد که مقارن با روز اول هوادهی هست که باعث میشود علاوه بر تاثیر خوب سم در جلوگیری از رشد قارچ مایکوگون و ورتیسیلیوم که از بیماری های مهم در صنعت پرورش قارچ دکمه ای می باشند در تنک کردن و ایجاد استایگر در مرحله پینینگ و برداشت بسیار حائذ اهمیت هست.